Ανατρεπτικός ο σχεδιαστής μόδας Μιχάλης Λάζος! Mιλάει στο georginasdiary.com!

  • Share on Facebook

 

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ποταμίτου.

 

Τ.Π: Θα γυρίσουμε λίγο το χρόνο πίσω και σε παίρνω στη στιγμή όπου αποφασίζεις να ασχοληθείς με τη μόδα.

 

Μ.Λ: Εγώ αρχικά πήγα στο εξωτερικό για να σπουδάσω αρχαιολόγος. Κάπου στα μέσα της χρονιάς κουράστηκα, βαρέθηκα. Εντωμεταξύ είχα ένα γνωστό στυλίστα αρκετά διάσημος στην Ιταλία και μου πρότεινε να δώσω εξετάσεις στην Marangoni χωρίς να έχω καμία επαφή από πριν. Γέλασα, επηρεάστηκα από την προτροπή του, έδωσα τις εξετάσεις και πέρασα μέσα στους πρώτους.  

Σημείωσε ότι δεν είχα μέσω της οικογένειας μου επαφή με τη μόδα. Δεν είχαν εργοστάσιο οι δικοί μου με ρούχα ή μπουτίκ. Ήμουν ο μόνος που ήμουν εκτός από όλα αυτά. Ήταν και περίεργο γιατί σου λέω εκπλάγηκα που πέρασα και μέσα στους πρώτους χωρίς να έχω κάποια εμπειρία. Αυτή ήταν η αρχή για να σπουδάσω σχεδιαστής.

 

Τ.Π: Με κάνεις να έχω περιέργεια τώρα για τη θεματολογία των εξετάσεων; (γέλια)

 

Μ.Λ: Ήταν σχέδιο, ήθελαν βασικά ένα book που από ότι θυμάμαι τώρα έπρεπε να διαλέξουμε μία χώρα και να φτιάξουμε τα φορέματα μας με illustration πάνω στη χώρα επιλογής μας. Εγώ διάλεξα φυσικά όπως όλοι οι Κύπριοι, την Αρχαία Ελλάδα. Σχεδίασα τα φορέματα, τα ετοίμασα, τα έστειλα και πήγα.

 

 

Τ.Π: Έχεις λατρέψει δείγμα δουλειάς κάποιου ξένου σχεδιαστή;

 

Μ.Λ: Πάρα πολλούς. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε ονόματα γιατί πιστεύω ότι όλοι οι σχεδιαστές και οι Κύπριοι και οι ξένοι έχουν το δικό τους στίγμα.

Εάν θέλεις να ακούσεις ένα όνομα μου αρέσει ο Murad.

 

Τ.Π: Τι σου αρέσει περισσότερο σε αυτό τον σχεδιαστή;

 

Μ.Λ: Το handmade της δουλειάς του. Είναι η υψηλή ραπτική με όλη τη σημασία της και ίσως είναι ο μοναδικός που έμεινε σε αυτό τον τομέα.

 

 

Τ.Π: Από τη μέχρι τώρα πορεία σου για ποια κολεξιόν σου νιώθεις περήφανος;

 

Μ.Λ: Στα 15 χρόνια μου που άρχισα αυτή τη δουλειά για όλες. Γιατί η κάθε μία είναι τελείως διαφορετική. Είμαι από τους σχεδιαστές που δεν θέλω να μοιάζει η κάθε συλλογή μου με την άλλη. Άρα μπορεί να με δεις  μία σεζόν να είναι πολύ ροκ τα ρούχα μου, άλλη πολύ παραμυθένια, αλλάζω συνεχώς. Η κάθε συλλογή όταν είναι έτοιμη να τη δείξω είναι κάτι πολύ ξεχωριστό για μένα. Για να μη σου λέω ψέματα μπορεί να πετάξω ή να ακυρώσω πολλά σχέδια. Άρα το ξεκαθαρίζω από πιο πριν. Οπόταν στην τελική κολεξιόν είμαι ενθουσιασμένος γιατί τη θεωρώ μοναδική.

 

 

Τ.Π: Είσαι το ίδιο και στην προσωπική σου ζωή. Αλλάζεις τις απόψεις σου;

 

Μ.Λ: Ναι. Είναι το ίδιο και ότι νιώθω το βάζω στη συλλογή των ρούχων μου. Ό,τι νιώθω. Δεν αλλάζω άποψη για τον άνθρωπο. Τους καταδικάζω από την πρώτη στιγμή. Μετά όσο καλός και να είναι πάλι δεν αλλάζω άποψη. Αλλάζω όμως πορεία στη ζωή μου. Για παράδειγμα, ένα χρόνο μπορεί να θέλω να ζήσω πιο ήρεμα, πιο χαλαρά, επόμενο χρόνο υπό πίεση, άλλη χρονιά μπορεί να είμαι πιο ρομαντικός, εξαρτάται…

 

 

Τ.Π: Σαν προσωπικότητα, εγώ προσωπικά σε θεωρώ ότι είσαι χαμηλών τόνων.

 

Μ.Λ: Μη σου τύχει (γέλια). Ψυχολόγησες σωστά προς το άτομο σου. Είμαι λίγο ευάλωτος. Με τα άτομα που συμπαθώ είμαι πολύ ήρεμος. Με τα άτομα που αντιπαθώ να μη σου τύχει.

 

Τ.Π: Τι σε κάνει να αντιπαθήσεις έναν άνθρωπο;

 

Μ.Λ:  Έχω τρομερά καλή διαίσθηση. Στη ζωή μου, είμαι σαράντα χρονών, μόνο μία φορά ξεγελάστηκα. Μόνο μία φορά. Με βλέπεις έτσι. Εισπράττεις αυτό προς εσένα γιατί αυτό νιώθω προς εσένα. Μου βγάζεις την ηρεμία, περνώ πάρα πολύ ωραία αυτή τη στιγμή που καθόμαστε εδώ. Αν δεν μου το έβγαζες αυτό το θετικό συναίσθημα δεν θα ήμουν εδώ. Για αυτό σου λέω ότι θα ακούσεις πολλή κόσμο να λέει ακριβώς το αντίθετο. Ότι είμαι δύσκολος ενώ άλλοι ότι είμαι πολύ εύκολο άτομο ως χαρακτήρας. Είμαι πώς να στο πω. Εάν ήταν η πυθία, είναι μία διαφοροποιούμενη απάντηση για το χαρακτήρα μου και ίσως να ήταν από τις πιο πετυχημένες.

 

 

Τ.Π: Πιστεύεις ότι υπάρχει star system στην Κύπρο;

 

Μ.Λ: Star system στην Κύπρο δεν υπάρχει. Υπάρχουν απλώς πιο γνωστοί άνθρωποι. Εξαρτάται και πως το εννοείς;

 

Τ.Π Όπως το αντιλαμβάνεσαι εσύ Μιχάλη μου.

 

Μ.Λ Κοίταξε εάν εννοείς παγκοσμίου γνωστοί γιατί το star system κατ’εμένα είναι άτομα που είναι παγκοσμίου γνωστοί. Όχι σε μία μικρή μερίδα κόσμου. Δεν έχουμε στην Κύπρο. Αλλά έχουμε αρκετά γνωστά άτομα μέσω της τηλεόρασης, μέσω της μουσικής τους που θεωρώ ότι είναι γνωστοί.

 

 

Τ.Π Θα ήθελα να μου χαρακτηρίσεις τη δουλειά συναδέλφων σου στην Κύπρο χωρίς να ονοματίσεις εννοείται.

 

Μ.Λ: Έχουμε πάρα πολλούς καλούς σχεδιαστές και ο καθένας με το δικό του στυλ. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, για τους περισσότερους σχεδιαστές.

 

Τ.Π: Ετοιμάζεις κάποια κολεξιόν για το 2016;

 

Μ.Λ: Η αλήθεια είναι ότι έχω δύο μεγάλες προτάσεις όπου τις μελετώ. Είμαι σε σκέψη. Θα το δείτε σύντομα γιατί είναι και οι δύο προτάσεις μέσα στον Σεπτέμβρη. Αν αποφασίσω να προχωρήσω νομίζω θα είναι κάτι πολύ δυνατό αλλά πρέπει να νιώσω σίγουρος.

 

Τ.Π: Αυτό ήθελα να σου πω. Ότι είσαι πολύ επιλεκτικός.

Μ.Λ: Θέλω να είναι κάτι τέλειο. Εάν δεν είναι τέλειο αυτό που πρόκειται να κάνω προτιμώ να το ακυρώσω. Αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο…

 

Τ.Π: Καθόλου είναι χαρακτηριστικό του Λέοντα να σου πω εγώ (γέλια)

 

Μ.Λ: Απλώς δεν θέλω να κοροϊδέψω τους πελάτες μου. Έχω αυτό το θέμα. Ακόμα και με τα ρούχα μου. Δεν θα δώσω σε μίας κοπέλας ένα φόρεμα που νομίζω ότι δεν της πάει γιατί θα την κοροϊδέψω.  

Το ίδιο και για το show. Δεν θα καλέσω το κοινό που με ακολουθεί και με εμπιστεύεται τόσα χρόνια και να τον πάρω σε μία εκδήλωση που θα είναι χάλια.

 

Τ.Π: Θα σε ενδιέφερε να δείξεις συλλογές σου στο εξωτερικό;

 

Μ.Λ: Έχω δείξει πάρα πολλές φορές γιατί έχω δουλέψει στο εξωτερικό. Συνεργάζομαι εδώ και πολλά χρόνια με μία τεράστια εταιρεία του εξωτερικού που αντιπροσωπεύει τα ρούχα μου στην Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Αμερική… σε πάρα πολλές χώρες. Η μόνη χώρα που δεν θα ήθελα να πάει συλλογή μου αλλά έχει πάει είναι η Τουρκία. Αυτό που προσπαθώ τώρα με τη νέα κολεξιόν να μην πάει καν, παρόλο που δεν είναι τόσο πολύ στο χέρι μου γιατί την αγοράζουν για να την μεταπωλήσουν όπου θέλουν. Είμαι λίγο ρατσιστής με το συγκεκριμένο θέμα γιατί είμαι πρόσφυγας κατά το ήμισυ. Από Αμμόχωστο ο πατέρας μου. Και έχω ένα θέμα.

 

Τ.Π: Πως βλέπεις τα πράγματα για το Κυπριακό;

 

Μ.Λ: Θα ήθελα πάρα πολύ να πάρουμε πίσω τη γη μας αλλά όχι με τον τρόπο που θέλουν εκείνοι. Εύχομαι να φύγουν, να μείνουμε εμείς οι Ελληνοκύπριοι. Οι Τουρκοκύπριοι δεν έμειναν στην Κύπρο και όσοι λένε ότι είναι Τουρκοκύπριοι κατά την άποψη μου δεν είναι. Γιατί ήταν πολύ λίγοι οι Τουρκοκύπριοι και ήδη έχουν πεθάνει.

Τα βλέπω δύσκολα. Θα προτιμούσα, αν και θα ακουστεί άσχημο αυτό που θα πω, παρά μία λύση που θα ενωθούμε μαζί και οι δύο, καλύτερα εκείνοι από εκεί και εμείς από εδώ. Είναι πιο δύσκολο αυτό που λέω απλώς δεν ξέρω εάν ήταν εύκολη η συμβίωση μεταξύ μας. Γιατί εγώ έχω μάθει, είμαι του ’76 γέννημα, γεννήθηκα μετά τον πόλεμο, και έχω ακούσει ιστορίες που με έχουν κάνει να κλάψω. Παιδάκια να τα σκοτώνουν, γυναίκες να τις βιάζουν.. Ε, πως μπορώ μετά να έρθω να ζήσω με αυτό τον κόσμο δίπλα μου.

 

Τ.Π: Τι πιστεύεις ότι σε κάνει να ξεχωρίζεις ως σχεδιαστής;

Μ.Λ: Δεν ξέρω τι με κάνει να διαφέρω και εάν διαφέρω. Να μιλήσουμε ειλικρινά. Προτιμώ να το δει ο κόσμος και να το κρίνει. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω

 

Τ.Π: Έχεις προγραμματίσει να πας καλοκαιρινές διακοπές;

Μ.Λ: Δεν έχω καν προγραμματίσει γιατί είμαι πάντα της τελευταίας στιγμής.

Τ.Π: Αλήθεια πες; Ελληνικά νησιά, Ευρώπη ή Αμερική

Μ.Λ:  Αμερική. Ελληνικά νησιά με τίποτα. Ελλάδα με τίποτα. Δεν μου αρέσει. Με πιάνει μία κατάθλιψη, ειδικά στην Αθήνα

Τ.Π: Στην Αμερική που θα ήθελες να πας;

Μ.Λ: Νέα Υόρκη. Μου αρέσει η τρέλα. Το πιο αστείο περιστατικό που είχε συμβεί δεν ήταν στην Αμερική αλλά στο Λονδίνο που με ψάχνανε για εφτά συνεχόμενες ώρες και ήμουν στην Τραφάλκαρ, εκεί που είναι τα λιονταράκια, και εάν το βρεις πως πέρασε η ώρα μου… ακούγοντας τις σειρήνες της αστυνομίας. Ήταν τέλεια (γέλια).

Τ.Π: Πες κάτι τελευταίο στου αναγνώστε του georginasdiay;

Μ.Λ: Το μόνο που λέω και αυτό το λένε όλοι, είναι να ζεις το σήμερα σαν να μην υπάρχει αύριο.

 

Ευχαριστίες στο Crowne Plaza Limassol για τη φιλοξενία, το cynights.com και το Mangelo Hair.

 

Ό,τι Νέο

Subscribe
Diary
Diary

Georgina's Talkshow