O κ.Μαρίνος Σιζόπουλος μιλάει για όλα! Μας λέει γιατί πρέπει να ψηφίσουμε ΕΔΕΚ στις βουλευτιικές εκλογές!

  • Share on Facebook

 

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ποταμίτου.

 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κ.Μαρίνος Σιζόπουλος μιλάει για την προσωπική του ζωή και την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Μας λέει πέντε λόγους γιατί πρέπει να ψηφίσουμε ΕΔΕΚ στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

 

    1.Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο georginasdiary.com και να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μας κάνετε για να μας     παραχωρήσετε αυτή τη συνέντευξη. Θα ήθελα ως πρώτη ερώτηση και πολύ βασική για την πορεία κάθε ανθρώπου να     μας πείτε ποια συμβουλή κρατήσατε από τους γονείς σας και τι θυμάστε με προσοχή μέχρι και σήμερα;

 

    Να διασφαλίζω με οποιοδήποτε τίμημα την εντιμότητα και την αξιοπρέπεια τόσο την προσωπική όσο και την οικογενειακή.

 

 

    2.Η ιατρική πως μπήκε στη ζωή σας;

 

    Προέκυψε ως αδήριτη ανάγκη μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Αρχική πρόθεσή-μου ήταν να σπουδάσω Αρχιτεκτονική. Για αυτό     το λόγο και προετοιμαζόμουν συστηματικά μελετώντας αρχιτεκτονικό και ελεύθερο σχέδιο στις εκτός σχολικών μαθημάτων ώρες. Η     εισβολή, ο εκτοπισμός, η ενεργή πολιτική-μου δραστηριότητα, η πρωταγωνιστική-μου συμμετοχή στις μαθητικές διαδηλώσεις που     ακολούθησαν την τουρκική εισβολή μετέβαλαν τις επιλογές-μου με αποτέλεσμα να καταλήξω στην ιατρική.

 

 

    3.Το Sizopoulos Medical είναι οικογενειακή υπόθεση. Πείτε μας λίγες πληροφορίες για τις υπηρεσίες του ιατρείου σας.

 

    Έγινε οικογενειακή υπόθεση μετά την ολοκλήρωση των σπουδών των δύο θυγατέρων-μου. Της Χριστίνας που ειδικεύθηκε στη     Δερματολογία και της Εβίτας στην Οδοντιατρική.  Στεγαζόμαστε στον ίδιο χώρο προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, από την     κλασική μέχρι την σύγχρονη αισθητική μη χειρουργική Δερματολογία και Οδοντιατρική. Ανάμεσα στις προσφερόμενες υπηρεσίες είναι     η ανανέωση του δέρματος, αντιμετώπιση της γήρανσης, θεραπείες για ρυτίδες (εμφυτεύματα, , Μεσοθεραπεία,   κ.α.). Μια επίσκεψη     στην ιστοσελίδα του κέντρου θα είναι ακόμα πιο διαφωτιστική.

 

    4.Ο μεγαλύτερος χρόνος της ημέρας σας είναι η πολιτική ή ιατρική;

 

    Σήμερα είναι η πολιτική. Όμως η ιατρική δεν εγκαταλείπεται γιατί είναι η δύναμη της πολιτικής-μου αυτονομίας, αλλά και της     ουσιαστικής προσφοράς προς τους ασθενείς-μου.

 

    5.Πότε αποφασίσατε να πολιτευθείτε;

 

    Η εμπλοκή-μου στην πολιτική άρχισε από τα μαθητικά-μου χρόνια. Σε ηλικία 16 χρόνων, το Φεβρουάριο του 1973 εντάχθηκα στη     νεολαία της ΕΔΕΚ. Η ανέλιξη ήταν το αποτέλεσμα του χρόνου. Εκτός από τη συνδικαλιστική-μου δραστηριότητα (Πρόεδρος της     ΕΦΕΚ Θεσσαλονίκης,  της Ένωσης Κυπρίων Βορείου Ελλάδος, των Ασκούμενων Ιατρών Κύπρου) στο κομματικό επίπεδο διήλθα     όλων των βαθμίδων της κλίμακας της κομματικής ιεραρχίας. Γραμματέας Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης (1980-84 και     1986-    88), Επαρχιακός Γραμματέας Λεμεσού (1990-1995), Γενικός Γραμματέας του Κόμματος (1995-2000), Β΄ Αντιπρόεδρος     (2000-    2001), Α΄ Αντιπρόεδρος (2001-20012), Αναπληρωτής Πρόεδρος (2012-2015).

 

    6.Θεωρείτε σωστή την απόφαση σας να ασχοληθείτε με την πολιτική;

 

    Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα τόσο η οικογένειά-μου όσο και εγώ καταβάλαμε βαρύ τίμημα λόγω της πολιτικής-μου ενασχόλησης     στην ΕΔΕΚ. Παρόλα αυτά δεν το έχω μετανιώσει. Γι΄ αυτό και εξακολουθώ να είμαι παρών και μάχιμος στην πολιτική ζωή. Σε μια     πατρίδα υπό ημικατοχή και με ορατό τον κίνδυνο  της φυσικής και εθνικής εξαφάνισης του κυπριακού ελληνισμού η διαφυγή δεν είναι     λύση. Η φυγομαχία συνιστά μορφή παράδοσης εάν όχι προδοσίας.

 

    7.Θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια ξανά για την εκλογή σας ως Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

 

    Η εκλογή-μου στην προεδρία της ΕΔΕΚ έγινε σε μια άκρως κρίσιμη για το κόμμα περίοδο. Από το καλοκαίρι του 2013 άρχισε να     καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις μια συνεχής μείωση της απήχησης στο εκλογικό σώμα με το Γενάρη του 2015 να καταγράφεται το     μικρότερο μέχρι σήμερα ποσοστό. Ενδεικτικό αυτής της κατάστασης ήταν και η σχετικά μικρή συμμετοχή των μελών στις εκλογικές     επαρχιακές συνδιασκέψεις. Επιπρόσθετα δύο συνεδρίες της Κεντρικής Επιτροπής το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2014 συνήλθαν με     απουσία απαρτίας. Μετά την παραίτηση του τέως  προέδρου η διεκδίκηση της προεδρίας ήταν μονόδρομος. Μαζί με τα υπόλοιπα     μέλη της ηγεσίας προσπαθούμε να δημιουργήσουμε παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, συνθήκες     ανασυγκρότησης και ανάκαμψης του κόμματος. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, απομένουν όμως να γίνουν πολλά μέχρι την     ολοκλήρωση των σχεδιασμών-μας. Οι προσεχείς Βουλευτικές εκλογές θα αποτελέσουν ένα πρώτο δείγμα της δουλειάς-μας. Είμαστε     αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα.

 

    8.Πως είναι η σχέση σας με τον κο Βάσο Λυσσαρίδη;

 

    Ήταν και εξακολουθεί να είναι άριστη. Βρισκόμαστε  σε καθημερινή επικοινωνία. Ενδιαφέρεται και θέλει να ενημερώνεται για την     πορεία του κόμματος. Την ίδια στιγμή είναι για τη νέα ηγεσία του κόμματος πολύ σημαντική η άποψή-του για σειρά θεμάτων και κύρια     για το κυπριακό. Η συσσωρευμένη εμπειρία-τουείναι σημαντική και ανεκτίμητη προσφορά. Είναι καθήκον και υποχρέωσή-μας να την     αξιοποιήσουμε. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν παραπέμπει σε οποιαδήποτε μορφή χειραγώγησης της λειτουργία των συλλογικών     οργάνων και πολύ περισσότερο στη λήψη των πολιτικών αποφάσεων.

 

 

    9.Γίνεται μία απίστευτη προπαγάνδα σχετικά με:

    Α) Τη λύση του Κυπριακού

    Β) Επανεκκίνηση της οικονομίας

    Γ) Φυσικό Αέριο

    Δ) Αναβολή εκποιήσεων

    Και από την άλλη υπάρχει άνοδος του ποσοστού ανεργίας, επιλεκτική φυλάκιση για χρέη, επιλεκτική προβολή         σκανδάλων και προβολή της αστυνομίας για την ανίχνευση εγκλημάτων.

    Εσείς τι βλέπετε κε Σιζόπουλε, αλήθεια ή ψευτιά; Σε ποια κοινωνία θα αφήσουμε να ζήσουν τα παιδιά μας;

 

Είναι γεγονός ότι όχι μόνο στην πολιτική ζωή, αλλά ακόμα χειρότερα στην κοινωνική δραστηριότητα έχουν αλλοιωθεί οι αξίες που την χαρακτήριζαν στο παρελθόν. Αυτό αποτελεί ανησυχητικό στοιχείο. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα παραδείγματα που έχετε αναφέρει ουσιαστικά συνιστούν στοιχεία κοινωνικής παρακμής. Ακόμα δεν είναι τυχαία και τα όσα η πατρίδα-μας βιώνει. Είναι ακριβώς αποτέλεσμα αυτών των συμπεριφορών. Η αναξιοκρατία, η αδιαφάνεια, η εύνοια ημετέρων, η σκοπιμότητα, η εξαπάτηση, η δολιότητα για εύκολο πλουτισμό, ο ατομικισμός, έχουν καταστεί βασικά συστατικά στοιχεία της πολιτικής και κοινωνικής συμπεριφοράς. Είναι για αυτό ακριβώς το λόγο που η νέα ηγεσία της ΕΔΕΚ αποφάσισε να προχωρήσει σε τομές. Καθιέρωσε περιορισμό στις θητείες των κομματικών και πολιτειακών αξιωμάτων, εισάγαγε νέα μορφή οικονομικής διαχείρισης, ενίσχυσε τη συμμετοχή γυναικών και νεαρών στελεχών σε διάφορες θέσεις της κομματικής δράσης, οι συνεδρίες των συλλογικών οργάνων είναι ανοικτές και στα ΜΜΕ.  Όμως για την επαναφορά της πολιτείας σε ορθή κατεύθυνση λειτουργίας δεν είναι αρκετές οι καινοτομίες ενός κόμματος. Απαιτείται τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας να λειτουργήσουν με αποφασιστικότητα στην πάταξη της διαφθοράς, της διαπλοκής, της αδιαφάνειας. Να εμπεδώσουν κλίμα εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος και τους θεσμούς-του.

 

 

10.Για να μπορεί κανείς να βρει ισορροπία μεταξύ πολλών ασχολιών καθημερινά τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει; Απομόνωση, γυμναστική…

 

Είναι όντως μια δύσκολη διαδικασία και σε πολλές περιπτώσεις  και ταλαίπωρη.  Ο καθένας έχει διαφορετικό τρόπο διαχείρισης αυτού του θέματος. Όμως εκτιμώ ότι δύο στοιχεία είναι απαραίτητα. Η καλή οργάνωση ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του χρόνου και η καλή διάθεση για ότι θα κάνεις. Η απομόνωση με την έννοια της αυτοσυγκέντρωσης και η γυμναστική εκτιμώ ότι είναι σημαντικοί παράγοντες στη διατήρηση ή/και ενίσχυση της πνευματικής ευεξίας.

 

 

       11.Τι προσδοκεί η ΕΔΕΚ στις επικείμενες Βουλευτικές Εκλογές τον Μάιο;

 

Αναγνωρίζοντας τις  δυσκολίες που διέρχεται το κόμμα, αλλά και τις συνθήκες που επικρατούν, οι προσδοκίες-μας κινούνται περισσότερο σε ρεαλιστικό πλαίσιο. Στόχος είναι η διατήρηση της κοινοβουλευτικής-της δύναμης  και του πολιτικού-της ρόλου.

 

12.Θα δούμε μία ΕΔΕΚ ακόμα πιο δυνατή από όλες τις απόψεις; Για παράδειγμα ψήφοι, απόψεις, πρόσωπα;

 

Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε και θα συνεχίσει. Νέα πρόσωπα έχουν στελεχώσει το κόμμα και κατά κύριο λόγο νεαρά. Χωρίς να αποστασιοποιείται από τις διαχρονικές-της θέσεις έχει διαφοροποιήσει την  προσέγγισή-της για πολλά ζητήματα και είναι φυσικό να επιδιώκει ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο θα προσδώσει στην ΕΔΕΚ μια νέα προοπτική.

 

13.Θα ήθελα να μας πείτε πέντε λόγους για να ψηφίσουμε ΕΔΕΚ.

 

1. Γιατί υπερασπιζόμαστε τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. 2. Γιατί είμαστε το μόνο καθαρό αντιπολιτευτικό κόμμα. 3.  Γιατί τολμήσαμε να κάνουμε ριζικές αλλαγές στη δομή του κόμματός μας με στόχο τον εκσυγχρονισμό του. 4. Γιατί οι διαχρονικές θέσεις της ΕΔΕΚ έχουν δικαιωθεί. 5. Γιατί έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την κοινωνική και οικονομική ευημερία των συμπατριωτών μας. 

Ό,τι Νέο

Subscribe
Diary
Diary

Georgina's Talkshow